Днес шофьорът бе подведен под съдебна отговорност. Това не е първото

...
Днес шофьорът бе подведен под съдебна отговорност. Това не е първото
Коментари Харесай

Камери са записали сериозни предишни нарушения на румънския автобус, катастрофирал край Велико Търново и погубил 4 живота

Днес водачът бе измамен под правосъдна отговорност. 

Това не е първото нарушаване на авариралия румънски рейс. Камера на Европейския център за транспортни политики в село Поликраище го е засичала нееднократно, снимани са и редица нарушавания на други коли на компанията. Миналата година е имало тежък случай с рейс на същия транспортьор, предава Българска национална телевизия. Това е признак за неточност в системата.

Грешката е систематична и тя незабавно се откроява. Снимките са на злополука тъкмо преди година. Автобусът е на същата турска компания, записана в Румъния. Пълен е с румънски туристи, само че явно това не пречи на лидера да изпревари и да засече автомобила. Тогава няма жертви, само че при редовно, рисково държание на пътя явно това е въпрос на време.

Тези две произшествия, както и челният конфликт на двата микробуса край Сливен преди два дни, както и доста други последните седмици демонстрират едно - всички стават или рано заран, или късно вечер, отвън работното време на контролния орган - Изпълнителна организация " Автомобилна администрация ".

Контролът се оказва с работно време от 8 до 17:30, без събота и неделя. Тогава стават множеството нарушавания.

31 юли, 8 часа вечерта - рейсът, който 6 дни по-късно ще вземе жертви, минава през Поликраище. Движи се с превишена скорост в насрещното.

Да карат с 80 в обитаемо място с кръстовище наподобява като писано предписание за рейсовете на компанията. Тук един заобикаля на косъм преден удар.

7 часа сутринта - изпреварва двама едновременно - автомобил и камион. Вероятно в рейса има пасажери.

29 април, 19 часа - скоростта още веднъж не е дребна.

Отново вечер изпреварва и се прибира на метър от завоя, видимост за насрещни коли - нула.

Анализът на множеството тежки произшествия демонстрира, че те стават късно вечер или рано заран. Обяснението наподобява просто.

" Контролиращият орган в България - Изпълнителна организация " Автомобилна администрация ", е способена да управлява този тип транспорти, работи от 9:00 до 17:30, в доста редки случаи една от осемте организации, дирекции на Изпълнителната организация, работят от 6:00 от 22:00, само че това са единични случаи ", съобщи Диана Русинова от Европейския център за транспортни политики.

Българска национална телевизия: Тоест няма кой да го види дали е с изменена структура, дали не транспортира някакви товари?

" Точно по този начин, те се движат безусловно свободно, безусловно гладко през България, по тази причина избират да минават през нощта, тъй като знаят, че проблеми няма ", добави Диана Русинова.

А контролът би трябвало да е извънредно елементарен. Когато се знае разписанието на рейса - по кое време влиза и излиза от страната, елементарно може да се засече междинната скорост.

" И в случай че се направи подобен надзор бъдете сигурни, че първо няма да карат с тази скорост и второ – няма да возят това, което е, с изключение на пасажери няма да возят карго стока ", добави Ангел Попов от Европейския център за транспортни политики.

При такова настойчиво отбягване на контролните органи от интернационалните превозвачи най-често става дума за нерегламентиран транспорт на товари.

" Повечето подобен вид интернационалните транспорти се вършат не, с цел да транспортират хора. Напротив - ползата е по-голям да се прави и нерегламентиран транспорт на товари ", разяснява Диана Русинова.

Експертите от Европейския център, които не са позволени до огледа на злополуката, имат учредения да считат, че и този случай може да се окаже сходен. Това и високата скорост вършат невероятно преодоляването на рейса.

" Когато тези транспортни средства са планувани за 50 пасажера и с товар до 17 тона, а той в тази ситуация е бил претрупан на 20, транспортното средство става несигурно ", съобщи Диана Русинова.

Намерената част от тахошайба още един път потвърждава, че рейсът е бил неточен. Всички с регистрация след 2007 година би трябвало да имат цифрово отчитане на скоростта и почивките.

" Тази хартийка е доста лесна за операция, извънредно лесна, написано е нещо с писалка тук, на ръка е написано, превозвачът, датата - тя е за 24 часа и тя би трябвало да се сменя тъкмо 24 часа, навръх несъмнено време номерът на автомобила, лидерът и дните, за които тя се характеризира ", сподели още Ангел Попов, Европейски център за транспортни политики.

В сянката на огромните нарушавания стои и сякаш по-дребното - на автомобила, спрял нерегламентирано на спешното уширение без да се отбелязя с триъгълник и хора, излезли в тъмното на пътя, без светлоотразителни жилетки. Изглежда дребно, само че в действителност е първопричината на злополуката, лишила 4 човешки живота.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР